Onder barre omstandigheden stond op 13 november de derby Rhelico – Beesd op het programma. Vorig seizoen eindigde de ontmoeting aan de andere kant van de Linge in een gelijkspel, maar dit seizoen kende de derby een overduidelijke winnaar. Beesd was oppermachtig en op tien minuten na de rust had Rhelico niets in te brengen. De 1-3 eindstand is dan ook een goede weerspiegeling van de krachtsverhoudingen deze middag.

Nadat de rook van het vuurwerk opgetrokken is, zijn het de gastheren die aftrappen onder het toeziend oog van vele supporters, die door de kou afgereisd waren naar Sportpark Boutenstein. Beesd vliegt uit de startblokken en binnen tien minuten dient zich al een opgelegde kans aan. Jarno van de Water kan op links opkomen en trekt de bal terug op de mee opgekomen Igor Bassa, helaas wordt zijn schot geblokt door Sjoerd Dragstra. De afvallende bal is echter voor Jasper Gremie die in de 16 van Rhelico om verschillende spelers slalomt om uiteindelijk door Bas van Rijnsbergen gevloerd te worden. De scheidsrechter kan niet anders beslissen dan een pingel voor Beesd. Specialist Hans Kroeze, die vorige week nog tegen RKTVC tweemaal trefzeker was, gaat achter de bal staan, maar zijn schot in de linkerhoek is ook de hoek waar keeper Michel Kuipers naartoe gaat en zo zijn ploeg behoedt voor een vroege achterstand.

Beesd put vertrouwen uit de sterke openingsfase en creëert nog enkele fraaie mogelijkheden in de eerste helft. Hans Kroeze anticipeert goed op een lange bal, maar zijn schot wordt gepareerd. Even later is het Jarno van de Water die al langs de keeper van Rhelico is, maar zijn schot kan van de lijn gehaald worden door Erik Staarink. Aanvallend maakt Rhelico weinig klaar in de eerste helft. De achterhoede van Beesd zit goed in de duels en ook de tweede ballen zijn steeds voor Beesd die hierdoor Rhelico geen moment in de wedstrijd laat komen. Echter vergeet Beesd zichzelf te belonen voor deze sterke eerste helft. Vlak voor rust breekt Jasper Gremie nog bijna de ban, maar zijn harde pegel vanaf rand 16 vliegt naar de linkerbovenhoek, maar eens te meer kan Erik Staarink, ditmaal koppend, redding brengen op de lijn. Zo gaan de ploegen rusten met 0-0, een tussenstand waar Rhelico zichzelf het meest gelukkig mee mag prijzen.

In de tweede helft is het duidelijk dat Rhelico uit een ander vaatje moet tappen en het zijn dan ook de gastheren die de tweede helft het beste beginnen. In de eerste vijf minuten na rust sticht Rhelico al meer gevaar voor de goal van Beesd dan in de gehele eerste helft. Zo valt een van richting veranderd schot op de dwarsligger en in de rebound is het keeper Wesley van de Werken die zich er vol voor gooit om de kopbal van Olov Schiltmans (of was het nou Schildkamp?) te stuiten. Zo voorkomt Beesd een onnodige en onterechte achterstand. Na een kwartier gaat de storm van Rhelico liggen en is het Beesd dat weer het initiatief neemt en ook de leiding pakt in de wedstrijd. Kevin Spronk probeert de bal vanaf links voor te geven, maar deze wordt in eerste instantie geblokt. Hij houdt zelf de bal binnen, stuurt Bas van Rijnsbergen het bos in en weet nu wel de bal goed voor de goal te slingeren, precies op het hoofd van de volledig vrijstaande Jasper Gremie. Zijn bekeken kopbal zeilt over doelman Michel Kuipers heen en zo zet Jasper Gremie Beesd op een dikverdiende voorsprong, 0-1. Gesterkt door de voorsprong gaat Beesd op zoek naar meer goals en al snel weet men de marge te vergroten. Was Kevin Spronk bij de 0-1 nog de aangever, nu is hij de afmaker. Een snelle counter via rechts wordt door Arjan van den Bosch verlegd naar links waar Kevin Spronk zichzelf vrij kapt in de 16 en hij schuift de bal in de verre hoek, 0-2.

Op basis van het wedstrijdbeeld zou je denken wedstrijd gespeeld, maar niets is minder waar. In de 82e minuut lukt het Rhelico om de aansluitingstreffer te produceren, zij het enigszins gelukkig. Olov Schiltmans probeert een bal diep te steken op Jan Bassa, maar Joost de Bruijn heeft een goede tackle op de bal in huis. Helaas komt de bal via de eveneens meeverdedigende Dion Hol precies voor de voeten van invaller Bram van Bergen van der Gijp en deze faalt niet oog in oog met Wesley van de Werken, 1-2. Met nog minstens tien minuten te spelen, is Rhelico opeens weer in leven en kan men zomaar nog een puntje pakken. Gelukkig pakt Beesd de draad weer op en net als de gehele wedstrijd kan Rhelico aanvallend zeer weinig inbrengen tegen de hechte Beesdse defensie. In de blessuretijd gooit Beesd definitief de wedstrijd in het slot. Een vrije trap op de middenlijn wordt door Nick van Gameren diep gegeven, Bas van Rijnsbergen tast mis en hierdoor komt de bal vrij voor Jarno van de Water, deze omspeelt Michel Kuipers en schuift de bal in het lege doel, 1-3. Niet veel later fluit de goed fluitende leidsman voor het einde van de wedstrijd.

1-3, een meer dan verdiende overwinning voor VV Beesd, die als enige aanspraak mocht maken op de drie punten vandaag. Beesd troefde Rhelico simpelweg op elk aspect af vandaag. Na een matige seizoenstart is de ploeg van Gert Heijsteeg bezig aan een opmars. Twee overwinningen op rij zorgen ervoor dat Beesd zichzelf nu terugvindt in de middenmoot met tien punten. Het seizoen is nog lang, maar Beesd kan en zal ook vertrouwen moeten putten uit deze twee overwinningen om het degradatiespook dit seizoen vroegtijdig de deur te wijzen. Volgende week is er geen wedstrijd. 27 november zal er weer gespeeld worden in Beesd op Sportpark Molenzicht.

Beesd – Alem, 14:00.